Συχνές Ερωτήσεις

Το μοντέλο της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας δεν είναι το ίδιο. Ανάλογα με το ανταλλακτικό που χρειάζεστε θα αναζητήσετε το μοντέλο είτε στα πλαϊνά της εσωτερικής είτε στα πλαϊνά της εξωτερικής μονάδας.

w7

Το ταμπελάκι βρίσκεται είτε στην εσωτερική περίμετρο της πόρτας του φούρνου, είτε στο άνοιγμα που ακουμπά η πόρτα. Τέλος, αν η κουζίνα σας διαθέτει αεροθάλαμο είναι πιθανό να βρίσκεται στα πλαϊνά του συρταριού του αεροθάλαμου.

w6

Το ταμπελάκι βρίσκεται στην εσωτερική περίμετρο του ανοίγματος στο οποίο ακουμπά η πόρτα ή στο εσωτερικό στεφάνι της πόρτας και γίνεται ορατό αφού την ανοίξετε.

w5

Το ταμπελάκι βρίσκεται στο κάτω μέρος της σκούπας, στην «κοιλιά» της. Το μοντέλο που αναγράφεται στο πάνω μέρος της σκούπας, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αρκεί ούτε για την αγορά σακούλας.

Το ταμπελάκι βρίσκεται συνήθως στο χώρο της συντήρησης (πλαϊνά του ψυγείου) κοντά στις φρουτολεκάνες. Ενδεχομένως να χρειαστεί να τις αφαιρέσετε για να έχετε πρόσβαση στο ταμπελάκι. Σε σπανιότερες περιπτώσεις βρίσκεται στο χώρο της κατάψυξης και ενδεχομένως να χρειαστεί να βγάλετε τα συρτάρια για να το δείτε.

w3 w4

Το ταμπελάκι βρίσκεται στην εσωτερική περίμετρο της πόρτας του πλυντηρίου, είτε στην περιφέρεια του ανοίγματος στο οποίο ακουμπά η πόρτα.

w2

Εάν το πλυντήριο σας ανοίγει από επάνω, τότε το ταμπελάκι βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της πόρτας του φίλτρου. Ανοίγετε, δηλαδή, το πορτάκι του φίλτρου που βρίσκεται μπροστά και χαμηλά στο πλυντήριο σας και διαβάζετε τα στοιχεία. Συνήθως είναι ένα μικρό στρογγυλό ή τετράγωνο πορτάκι.

Εάν το πλυντήριο σας ανοίγει από μπροστά, τότε ανοίγετε την πόρτα του και το ταμπελάκι βρίσκεται είτε στο εσωτερικό στεφάνι της πόρτας είτε στην περιφέρεια του ανοίγματος του πλυντηρίου στο οποίο ακουμπά η πόρτα.

w1

Το ταμπελάκι με τον κωδικό μοντέλου του απορροφητήρα σας βρίσκεται στο χώρο των φίλτρων. Είτε πίσω από τα μεταλλικά φίλτρα, είτε στα πλαϊνά που στηρίζεται η σχάρα για το χάρτινο φίλτρο λίπους.

hood model

Καθαρίστε τόσο το διαμέρισμα της συντήρησης όσο και του καταψύκτη περίπου μια φορά το μήνα για να αποφεύγεται η δημιουργία δυσοσμίας. Σκουπίστε τις διαρροές αμέσως. Αποσυνδέστε το ψυγείο ή διακόψτε την τροφοδοσία. Αφαιρέστε όλα τα αφαιρούμενα μέρη από το εσωτερικό, όπως ράφια, κλπ. Πλύνετε τα στο χέρι, ξεπλύνετε, και στεγνώστε τα αποσπώμενα μέρη και τις εσωτερικές επιφάνειες καλά με ένα καθαρό σφουγγάρι ή ένα μαλακό πανί και ήπιο απορρυπαντικό σε ζεστό νερό.

Μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά, όπως σπρέι, εύφλεκτα υγρά, , συμπυκνωμένα απορρυπαντικά, λευκαντικά ή καθαριστικά που περιέχουν προϊόντα πετρελαίου σε πλαστικά μέρη του εσωτερικού της πόρτας ή στα λάστιχα. Μην χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες, επιθέματα καθαρισμού, ή άλλα σκληρά εργαλεία καθαρισμού. Τα υλικά αυτά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

Μπορούμε να σας προμηθεύσουμε ειδικά καθαριστικά για τους χώρους και τα μέρη του ψυγείου σας. Για να συμβάλει στη μείωση των οσμών, μπορείτε να πλύνετε τους εσωτερικούς τοίχους με ένα μείγμα από ζεστό νερό και μαγειρική σόδα (2 κουταλιές της σούπας σε 1 λίτρο νερού). Πλύνετε το ανοξείδωτο ατσάλι και τα βαμμένα εξωτερικά μεταλλικά με ένα καθαρό σφουγγάρι ή μαλακό πανί και ήπιο απορρυπαντικό σε ζεστό νερό. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά. Στεγνώστε καλά με ένα μαλακό πανί.

Αν το ψυγείο σας δεν είναι No frost μπορείτε να προμηθευτείτε από εμάς ειδικά προϊόντα για την απόψυξη του.

Για να καθαρίσετε το τζάμι του φούρνου, βάλτε σε ένα πανάκι ή σφουγγάρι λίγο απορρυπαντικό για τζάμια και καθαρίστε το. Μην ψεκάσετε απευθείας στο τζάμι.

Για να καθαρίσετε τις ανοξείδωτες επιφάνειες του  φούρνου σας, προμηθευτείτε από το κατάστημα μας ένα ειδικό προϊόν για ανοξείδωτες επιφάνειες. Βάλτε μία μικρή ποσότητα σε ένα πανάκι και καθαρίστε την επιφάνεια. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε με ένα μαλακό πανί.

Για τα σημάδια από άλατα χρησιμοποιείστε διάλυμα ξιδιού σε νερό.

Βάλτε ένα ποτηράκι νερό με μερικές σταγόνες λεμονιού και ζεστάνετε το περίπου για ένα λεπτό.

Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά που μπορούμε να σας προμηθεύσουμε για να απαλλαγείτε από τις ενοχλητικές μυρωδιές στο χώρο του ψυγείου σας. Επίσης, υπάρχουν αρωματικά που μπορείτε να τοποθετήσετε στο ψυγείο σας, ώστε να έχει πάντα μία ευχάριστη μυρωδιά και ταυτόχρονα να προστατεύετε τα τρόφιμα σας από τη μεταφορά των οσμών.

Οι βέλτιστες κανονικές θερμοκρασίες του αέρα στο κέντρο των ραφιών θα πρέπει να είναι ως εξής: Ψυγείο 3,5 ° C. Ανεκτές και θερμοκρασίες μέχρι 7° C.

0 ° C κατάψυξη Chiller

*** κατάψυξη -18 ° C

* Καταψύκτης -6 ° C -12 ° C

κατάψυξη ** **** -24 ° C (με τη χρήση διακόπτη ταχείας ψύξης. Δεν είναι μια κανονική θερμοκρασία λειτουργίας αλλά χρησιμοποιείται όταν θέλετε να καταψύξετε προϊόντα., ώστε αυτό να γίνει χωρίς να αλλοιωθεί το προϊόν).

Το λάστιχο της χύτρας σας θα πρέπει να το αντικαθιστάτε μία φορά το χρόνο, ώστε να διασφαλίζετε υγιεινό και ασφαλές μαγείρεμα.

Η διάρκεια του φίλτρου νερού είναι 6 μήνες. Η ένδειξη αλλάζει χρώμα κι από πράσινη γίνεται πορτοκαλί όταν φθάσει στο 90% της ζωής του, ενώ γίνεται κόκκινο όταν τελειώσει. Όταν το αλλάζετε πατήστε το κουμπί «RESET» για 3 δευτερόλεπτα και θα ξαναγίνει πράσινο.

Θα πρέπει να προσέξετε να πατήσετε το ΟΚ για 10 δευτερόλεπτα αμέσως μετά την εγκατάσταση του φίλτρου ώστε να αντιληφθεί ο μετρητής του ψυγείου σας ότι έχετε τοποθετήσει καινούργιο φίλτρο.

Ο απορροφητήρας διαθέτει φίλτρα για να λειτουργήσει σωστά. Αν παίρνει τα απλά χάρτινα φίλτρα λίπους τότε αυτά θα πρέπει να ανανεώνονται 1 φορά το μήνα και ταυτόχρονα θα πρέπει να πλένεται σχολαστικά και η μεταλλική σχάρα που το στηρίζει. Τα μεταλλικά φίλτρα λίπους, που μπορεί να διαθέτει ο απορροφητήρας σας, πλένονται στο χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται κάθε 4 εβδομάδες περίπου. Αν η συγκέντρωση λίπους είναι μεγάλη θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε. Τα φίλτρα άνθρακα χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που ο απορροφητήρας λειτουργεί σε ανακύκλωση και όχι εξαγωγή αέρα. Τα φίλτρα αυτά δεν πλένονται και πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 12 μήνες.

Τα κλιματιστικά μετατρέπονται σε τόπο συσσώρευσης παθογόνων μικροοργανισμών από την αναπνοή και τον ιδρώτα των ανθρώπων. Τα βακτηρίδια αυτά επαναπροωθούνται με το ίδιο σύστημα κλιματισμού στον αέρα των χωρών διαβίωσης ή εργασίας. Η υγρασία που δημιουργείται στην εσωτερική μονάδα των κλιματιστικών (υδρατμοί συμπύκνωσης) βοηθάει ακόμα περισσότερο να αναπτυχθούν μύκητες και βακτήρια φιλικά προς το νερό.
Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες, ειδικά σε μονάδες που λειτουργούν για μεγάλα διαστήματα και σε χώρους που συνευρίσκονται αρκετά άτομα. Με τις πληροφορίες που θα δοθούν παρακάτω, το κόστος καθαρισμού είναι πραγματικά ελάχιστο και η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά την μισή ώρα. Υπάρχουν και κάποια χημικά που αρωματίζουν και το εσωτερικό στοιχείο ταυτόχρονα με την απολύμανση.
Ο τρόπος καθαρισμού είναι ο εξής:
Αγοράζουμε τα σωστά χημικά καθαρισμού. Χρειαζόμαστε κάποιο αντι-μυκυτιακό και αντι-βακτηριδιακό για το εσωτερικό στοιχείο, το οποίο και θα βρείτε σε εμάς. Ανοίγουμε το κάλυμμα του εσωτερικού στοιχείου και, είτε το αφήνουμε σε ανάκληση, είτε το ξεκουμπώνουμε αν βγαίνει εύκολα. Προσέχουμε πολύ με το κάλυμμα του κλιματιστικού, βίαιες κινήσεις μπορούν να το σπάσουν. Βγάζουμε τα φίλτρα σκόνης και τα φίλτρα ενεργού άνθρακα αν υπάρχουν και τα καθαρίζουμε είτε με το απολυμαντικό, είτε με κάποιο καθαριστικό σπιτιού γενικής χρήσης. Αν τα φίλτρα άνθρακα έχουν καταστραφεί, αγοράζουμε καινούργια. Ξεπλένουμε και το πλαστικό της εξωτερικής μονάδας αν το έχουμε βγάλει. Το εξωτερικό στοιχείο το ξεπλένουμε πρώτα με νερό με πίεση από το λάστιχο. ΠΡΟΣΟΧΗ, αν χρησιμοποιήσουμε πλυστικό μηχάνημα με πίεση, δεν το πλησιάζουμε πολύ κοντά γιατί θα στραβώσουμε τις λεπτές ψύκτρες του συμπιεστή! Αν η βρωμιά είναι σημαντική και έχει επικολληθεί στις ψύκτρες, χρησιμοποιούμε το καθαριστικό υγρό ή σπρέι για εξωτερικές μονάδες και το αφήνουμε να δράσει σύμφωνα με τις οδηγίες.

Οι κλιματιστικές συσκευές είναι η μόνη ανθρώπινη συσκευή που αποδίδει πολύ περισσότερη ενέργεια (υπό τη μορφή θερμικού έργου) από αυτή που προσλαμβάνει.
Αυτό το στοιχείο περιγράφεται με τους συντελεστές EER (για την ψύξη) και COP (για τη θέρμανση) που είναι η αποδιδόμενη ενέργεια προς την καταναλισκόμενη. Είναι δηλαδή ο βαθμός απόδοσης, ο οποίος είναι κοντά στο 3 κατά μέσο όρο. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το νούμερο, τόσο πιο οικολογική και οικονομική είναι μία συσκευή.
Δηλαδή, για κάθε μία μονάδα ρεύματος που προσλαμβάνει η κλιματιστική συσκευή αποδίδει 3 μονάδες θερμικής ενέργειας, αντί 0.8-0.9 κλασικών συστημάτων (π.χ. λέβητας-καυστήρας) θέρμανσης.

Τα τελευταίας τεχνολογίας κλιματιστικά DC Inverter ελέγχουν αυτόματα την ψύξη και τη θέρμανση σύμφωνα με τη θερμοκρασία δωματίου και την εξωτερική θερμοκρασία.
Ένα κλιματιστικό DC Inverter θέτει σε λειτουργία το συμπιεστή σε υψηλές ταχύτητες για να θερμάνει ή να ψύξει το δωμάτιο γρήγορα. Όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, η ταχύτητα του συμπιεστή σταδιακά μειώνεται για να σταθεροποιήσει τη θερμοκρασία δωματίου. Τα συμβατικά κλιματιστικά, τα οποία λειτουργούν σε μία σταθερή ταχύτητα, πρέπει να ανοιγοκλείνουν το συμπιεστή για να ελέγχουν τη θερμοκρασία δωματίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θορύβου και την απώλεια ισχύος. Από την άλλη πλευρά, ένα κλιματιστικό DC Inverter έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την ταχύτητα του συμπιεστή με λιγότερο θόρυβο και υψηλότερη απόδοση. Η κατανάλωση ισχύος, συνεπώς και το κόστος ηλεκτρισμού, μειώνεται αισθητά, ενώ μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τα κλιματιστικά Inverter στην ουσία διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα επειδή έχουν την ικανότητα να μεταβάλλουν τον αριθμό των στροφών του μοτέρ τους ανάλογα με τις ανάγκες. Δηλαδή στην αρχή αποδίδουν τα μέγιστα και μετά ρίχνουν τους ρυθμούς ίσα-ίσα για την συντήρηση της θερμοκρασίας. Αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ πιο οικονομική από την απότομη εκκίνηση του κινητήρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως κάνουν τα παλαιού τύπου κλιματιστικά. Έχει υπολογιστεί πως ένα κλιματιστικό Inverter καταναλώνει ~50% λιγότερη ενέργεια από ένα απλό κλιματιστικό.

Η τεχνολογία inverter, ελέγχει αναλογικά την ισχύ του κλιματιστικού. Τροποποιώντας τη συχνότητα του ρεύματος τροφοδότησης ή την έντασή του, εξασφαλίζεται η ομαλή γραμμική μεταβολή της ταχύτητας περιστροφής του συμπιεστή που είναι η «καρδιά» του κλιματιστικού σας.
Αυτό επιτρέπει την εναρμόνιση της ψυκτικής και της θερμικής ισχύος με τις εκάστοτε απαιτούμενες πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Όταν η θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου διαφέρει κατά πολύ από τη ρυθμισμένη θερμοκρασία, το κλιματιστικό λειτουργεί με τη μέγιστη ισχύ, εξασφαλίζοντας τη γρήγορη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας.
Μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στον κλιματιζόμενο χώρο, ο συμπιεστής ρυθμίζει με ακρίβεια την ισχύ για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.
Χάρη στην τεχνολογία Inverter ο βαθμός απόδοσης των κλιματιστικών μονάδων είναι σημαντικά υψηλότερος κατά τη λειτουργία τους τόσο σε πλήρες φορτίο όσο και σε μερικό φορτίο. Με δεδομένο ότι οι κλιματιστικές μονάδες λειτουργούν περισσότερο από το 80% του χρόνου τους σε μερικό φορτίο, ο υψηλότερος βαθμός απόδοσης των μονάδων με τεχνολογία inverter, επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30~40% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας, σε σχέση με μονάδες σταθερών στροφών αντίστοιχης ισχύος.

Όλες οι συσκευές και ιδιαίτερα τα κλιματιστικά μηχανήματα, πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια συντήρηση για τέσσερις βασικούς λόγους:

  • Μέγιστη διάρκεια ζωής για το κλιματιστικό μας.
  • Μέγιστη απόδοση σε ψύξη και θέρμανση.
  • Καθαρό περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς δυσάρεστες οσμές, σκόνη, μούχλα και μικρόβια.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας, συνεπώς οικονομία στα χρήματά μας και προστασία του πλανήτη μας.

Η Ενεργειακή Κλάση είναι η ταξινόμηση των κλιματιστικών μονάδων ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Όσο μεγαλύτερή είναι η απόδοση ενεργειακής κλάσης σε κατάσταση ψύξης (EER) ή θέρμανσης (COP), τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομία ρεύματος, άρα τόσο μικρότερο είναι το κόστος λειτουργίας και η ρύπανση που προκαλείται.
Σε όλες τις κλιματιστικές συσκευές υπάρχει μία διαβάθμιση από το Α έως το G. Το Α σημαίνει πολύ μικρή κατανάλωση ρεύματος, ενώ όσο πηγαίνουμε προς το G έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση.
Δηλαδή, τα γράμματα αυτά δείχνουν την ενεργειακή απόδοση μίας συσκευής.
Η κατάσταση αυτή περιγράφεται με την διπλανή ετικέτα που δείχνει την ενεργειακή απόδοση της συσκευής και που υποχρεωτικά πρέπει να την συνοδεύει.

Πρακτικός οδηγός έξυπνης αγοράς
Μία συσκευή ενεργειακής κλάσης Α έχει βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 3.2 (ΕΕR), ενώ μία συσκευή D ενεργειακής κλάσης έχει ΕΕR κάτω από 2.8.
Αυτό σημαίνει ότι για μία συσκευή 12000 btu/h σε κάθε ώρα λειτουργίας αυτή με ενεργειακή κλάση D καταναλώνει 0.2 Kwh περισσότερο από μία Α κλάσης.
Δηλαδή, με τις σημερινές τιμές ρεύματος, 0.02€ περισσότερο την ώρα, 0.16€ τη μέρα (για μέση λειτουργία 8 ωρών /ημέρα) και για ετήσια λειτουργία 50€ περισσότερο (για δεκάμηνη χρήση της μονάδας).
Δηλαδή, σε περίπου τρία έτη λειτουργίας έχουμε αποσβέσει μία οικολογική μονάδα Α κλάσης σε σχέση με το επιπλέον κόστος αγοράς της από μία D, αλλά βέβαια έχουμε κάνει και μία επένδυση ιδιαίτερα επωφελή για το περιβάλλον.